O kalceviti

Kalcevita je apnenčeva moka, ki nevtralizira preveč kisla tla. Deluje postopno, saj se pH vrednost tal po vnosu apnenca v tla poveča le nekoliko nad nevtralno vrednostjo (do približno pH 8,6), tudi pri zelo velikih odmerkih. Uporablja se tudi kot naravni vir kalcija v prehrani živali, ali kot sredstvo za izboljšanje gnojevke.

Je naravna in brez neželenih primeri, zaradi drobno mletih delcev pa ima dobro reaktivnost in sorazmerno hitro nevtralizira kisline. Primerna je za uporabo pri ekološkem kmetovanju.

Kemijske lastnosti

Vsebnost CaCO3 > 96%


Fizikalne lastnosti

Kalcevita: fini apnenčasti prah, velikost delcev pod 200 mikronov (na voljo v velikih vrečah - big bag, 5 kilogramskih vedrih in 20 kilogramskih vrečah in razsutem stanju - silos kamion).

Kalcevita AGRO: granulat 0-4 mm (na voljo v velikih vrečah - big bag in razsutem stanju - kiper kamion)

Kalcevita je ustrezna za uporabo v ekološki pridelavi 

Kalcevita ustreza uporabi v ekološki pridelavi; bodisi kot izboljševalec tal, kot tudi kot krmilo mineralnega izvoraPotrdilo o ustreznosti proizvoda Kalcevita za uporabo v ekološki pridelavi je na voljo tukaj. 


Kako izboljšuje rodovitnost

Kalcevita nevtralizira kislost tal in s tem izboljšuje njihovo rodovitnost. Ustrezna kislost tal zagotavlja optimalno dostopnost hranil, ki jih rastline potrebujejo za rast, delovanje koristnih mikroorganizmov in deževnikov ter odstranjevanje presežka snovi, ki zavirajo rast.

Kalcevita poveča kakovost humusa in posledično sproščanje hranil za rastline. Optimalna preskrba tal s kalcijem poveča rast korenin in spodbuja delovanje koristnih bakterij, kar povečuje pridelek in kakovost sadja in vrtnin.

Tudi na travnatih površinah Kalcevita z apnenjem izboljšuje velikost pridelkov na kislih tleh, saj z apnenjem odstrani presežek snovi, ki ovirajo rast.

Kalcevita obenem nadzira delovanje celic, izboljša njihovo čvrstost in je ključna za kakovost plodov sadja in vrtnin.

V prehrani živali se Kalcevita uporablja kot naravni vir kalcija. Kalcij je v prehrani živali izredno pomemben

Dodatne prednosti uporabe Kalcevite granulat 0-4 mm

Velika prednost pakiranja v velike vreče teže 1.000 kilogramov je možnost uporabe z manjšimi razsipalniki za umetna gnojila, s katerimi je možno dostopati tudi v vinograde in sadovnjake. Z uporabo tovrstnih razsipalnikov je omogočeno enakomerno razsipavanje po vsej delovni širini, oz. (odvisno od opreme) samo v levo ali samo v desno stran. Dodatna prednost je prilagojena granulacija izdelka, s katero ob razsipavanju ne poškodujemo debel dreves ali trte, ob hkratnem znižanju prašenja. Velike vreče so na voljo na evro paletah.

Kalcevita kot dodatek za izboljšanje gnojevke

Fino mleto Kalcevito pa priporočamo tudi kot dodatek za izboljšanje gnojevke. Zdrava tla imajo bistveno več kalcija kot kalija, razmerje Ca:K = 20 – 40:1. V goveji gnojevki je obratno; razmerje Ca:K = 0,2 – 0,5. Dodatek kalcija v gnojevko je zato zelo dobrodošel za kakovost življenjskega okolja za koristne mikroorganizme v gnojevki, kot tudi po gnojenju za kakovost tal. Kalcevito se priporoča dodajati že v hlev (za izboljšanje kakovosti hlevskih tal, ležišč v boksih in klime), od koder pride v gnojevko in jo izboljša. Čeprav je reakcija apnenca bazična, se pH v gnojevki ne poveča, če vanjo vmešamo pravo količino, to je 20 – 30 (do 50) kg Kalcevite/m3 gnojevke. Gnojevka z dodatkom Kalcevite je bolj homogena, s tanjšo skorjo, lažje jo je mešati. Bistveno manj smrdi, in če je skladiščena v hlevu, pod živalmi, je klima v hlevu boljša. Pri aplikaciji na polja se lepše razprši, hitreje spolzi z rastlin in manj maši talne pore (bolje pronica v tla).

Dodatek Kalcevite zmanjša izgube dušika iz gnojevke delno neposredno, saj se del amonija (NH4+) veže na karbonat (CO3-), zato je manj prostega, plinastega amonijaka (NH3) in manj izgub z izhlapevanjem dušika, tako med skladiščenjem gnojevke kot tudi kasneje pri gnojenju. Ker se s apnencem obdelana gnojevka lepše vpije v tla, to dodatno prepreči izgube z izhlapevanjem N.

Možnost brezplačne izposoje manjšega trosilnika v primeru nakupa

Manjši trosilci kapacitete do ene tone apnenčevega agregata (Kalcevita Agro) ali apnenčeve moke (Kalcevita) so bili, tako kot Kalcevita, proizvedeni v Sloveniji. V primeru uporabe Kalcevite v velikih vrečah big bag je z njimi apnenje tal na njivah, travnikih in sadovnjakih enostavnejše in udobnejše. Iz trosilca apnenec ''teče'' in ni razsipan, kot pri običajnih razsipalnikih, kar odpravi prašenje. Uporablja se lahko tudi za razsipanje Kalcevite v razsutem stanju.
 
Najem trosilnikov ponujamo v sodelovanju z našimi naslednjimi partnerji: Trgovine Jager, Zrno Raka in KGZ Sloga, kjer lahko trosilnik ob nakupu Kalcevite po predhodnem dogovoru tudi brezplačno najamete. Za podrobnejše informacije o pogojih najema povprašajte na njihovih prodajnih mestih oz. pri njihovih svetovalcih: Trgovine Jager, kontakt za Prekmurje in Prlekija: Franci Šek 031/718-034, mariborski in podravski okoliš: Vili Lupše 041/725-985, Jernej Peteršič 031/506-325 ter Zrno Raka: 07/81 46 330, KGZ Sloga (Gorenjska: Špela Černivec, 030 333 040; Štajerska: Suzana Šobernik, 051 336 122; Prekmurje: Andrej Serdt, 051 377 722; ostale regije: Nataša Miškulin, 051 377 402) ali direktno na Kalcevito, kjer smo vam na voljo tudi v primeru dodatnih vprašanj glede apnenja vaših tal.
Novost za vinogradnike: manjši in ožji, 1,5 metra širok trosilec s pogonom na hidromotor na voljo za najem v primeru nakupa Kalcevite. Več informacij: Trgovine Jager, kontakt za Prekmurje in Prlekija: Franci Šek 031/718-034.
 
Podrobnejši podatki o trosilcu: Model TA 3000, proizvajalec Vega Produkt d.o.o., Murski Petrovci, širina 3000 mm, teža 380 kg, moč 50 PS, volumen 1000 kg.
Podrobnejši podatki o trosilcu za vinogradnike: Model TA 1500, proizvajalec  Vega Produkt d.o.o., Murski Petrovci, pogon s hidromotorjem.
 
Naj vam apnenje s trosilnikom Kalcevita olajša delo ter obogati vaš pridelek. Pri tem vse najemnike trosilca naprošamo, da z njim ravnajo kot da je njihov :)
 
Trosilec apnenca Kalcevita

Kalcevita kot vir kalcija v prehrani živali

Kalcevita se uporablja tudi v prehrani živali kot vir kalcija. V prehrani živali je najbolj udobno in najbolj primerno mineralno hranilo le kalcijev karbonat (CaCo3). Biološka uporabnost je visoka, uporaba je enostavna, predstavlja pa tudi zelo dostopen vir kalcija. Kalcevita se lahko uporablja kot dodatek pri izdelavi celotnih in dopolnilnih krmnih mešanic ter kot nosilec za izdelavo vitaminskih meneralnih in ostalih pripravkov v industriji krmnih mešanic. Fino mleta Kalcevita oz. apnenčeva moka je primerna za vse živali. Kalcevita granulat 0-4 mm je primerna za kokoši nesnice in ostalo perutnino v obdobju nesenja jajc, saj daje Kalcevita boljše rezultate v kakovosti in čvrstosti lupine jajc.   

Rok uporabe

Pri pravilnem skladiščenju je rok uporabe neomejen. Priporočamo skladiščenje v zaprtih in suhih prostorih.